Lysende redningsstiger kan redde liv.

Member news | 25 February 2022
Share this article
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Arne Søllesvik

Langs kysten har høye kaier med for få redningsstiger i mange år vært utfordrende for folk som faller i sjøen, og dessverre dermed gitt et negativt tilskudd til drukningsstatistikken. Stavanger Havn er omkranset av restauranter og puber, med et yrende liv langs kaiene på kvelds- og nattetid året rundt. Dessverre har det også skjedd tragiske drukningsulykker her de siste årene. Dette ville Stavanger Havn gjøre noe med og inviterte derfor Rogaland brann og redning, Rønning Elektro og R. STAHL TRANBERG med på en idè-dugnad for å forbedre forholdene.

Stavanger Havn har liten forskjell på flo og fjære, men utfordringer med at indre kai oversvømmes når en får stormflo. Det vil si at noen av stigene med belysning ville komme under vann når stormflo inntreffer. I tillegg må man ta hensyn til at store skip av og til klemmer fendrene flate og da også treffer stigene som er montert mellom fendrene. Hærverk av installasjonene var også et moment man måtte ta hensyn til.

R. STAHL TRANBERGs gode relasjoner til Stavanger Havn og Rønning Elektro brakte oss sammen til testing av en spesiell type belysning i januar 2021 – i regn og vind. Vi testet da hvilke farger som ga best belysning på stigene, som ble malt med gul RAL 1016 maling, Det var viktig at belysningen kunne stå under vann i noen timer og at lyset ikke skulle blende navigatørene på skip som anløp havnen. De skulle også lyse ca 2 meter ut i sjøen slik at man kunne oppfatte lyspunktene ved kai-stigene når man lå i sjøen. Rogaland brann og redning var delaktige i å teste ut hvilke farger som ga best resultat ut fra ovennevnte kriterier.

Foto: Arne Søllesvik

Etter hvert kom man frem til at LED lys med en fargetemperatur på 4000 kelvin ga best resultat. LED belysningen fra R. STAHL TRANBERG ble valgt med en IP grad på IP66/68, med ferdig montert kabellengde på 25 og 50 meter fra fabrikken. Dette er en helt tett Ex versjon med LED innsats i et rør som er montert i en beskyttelses-hette i rustfritt stål, SS316L. Kablene er lagt i rør støpt ned i kaien, bort til nærmeste elektriske skap. Som vist på bildene er belysningen montert mellom stige-vangene oppå kaien slik at skip ikke kan klemme de flate, og de heller ikke blir eksponert for hærverk. Forventet levetid er ca 100 000 timer, og de har nå allerede vært i funksjon i et halvt år og stått under vann gjennom vinterens stormflo.

For oss på R. STAHL TRANBERG har dette vært et meningsfullt prosjekt å være med på. Når man i tillegg har fått utallige nye forespørsler fra forskjellige havner langs kysten, ser vi at her er det et behov, som vi forhåpentligvis har funnet en meget god løsning på. Å få være med og bidra til å kunne redde liv er èn av de mest meningsfulle forretningsmodellene en kan ha.

Read more

Brunvoll Propulsion for the World’s Largest Sailing Ships; The Orient Express Silenseas
26 April 2024
Lab testing shows Shipshave’s ITCH system ensures integrity of hull coatings
28 February 2024
Politikerdebatt på Erfaringskonferansen
1 February 2024